Gescheiden, maar hoe ga je verder als ouders?

Gescheiden, maar hoe ga je verder als ouders?

Gescheiden, maar hoe ga je verder als ouders?

Je bent dan wel gescheiden, maar je bent nog steeds aan elkaar verbonden via de kinderen. Hoe richt je het ouderschap in na je scheiding? De wet vindt het belangrijk dat je daar afspraken over vastlegt. Daarom ben je als ouders van kinderen jonger dan 18 jaar verplicht om een ouderschapsplan te maken.

Wat regel je in het ouderschapsplan?

Je legt in het ouderschapsplan alle afspraken vast over de kinderen. De wet zegt dat je in ieder geval afspraken moet hebben gemaakt over de verzorging, ontwikkeling en opvoeding van de kinderen.
Het begint met de afspraak over waar de kinderen gaan wonen. Er wordt vaak van ‘co-ouderschap’ gesproken als de kinderen bij beide ouders wonen. Verder spreek je af hoe de vakanties, feestdagen en verjaardagen worden ingevuld. En wie betaalt de kosten van de kinderen? Kinderalimentatie loopt door totdat een kind 21 jaar oud is. Van 21 tot 27 jaar moet een studiebijdrage worden betaald. Als de kosten van de kinderen fifty-fifty worden betaald, dan is er geen kinderalimentatie.

Het is handig om een bankrekening te openen waarop beide ouders de bijdrage voor de kinderen overmaken. Hiervan kun je dan de kosten van de kinderen betalen zoals kleding, lidmaatschappen van sportclubs en de school. Als een kind 18 jaar wordt kun je ervoor kiezen om het geld rechtstreeks naar je kind over te maken.

Verplicht of toch niet?

In de wet is geregeld dat getrouwde ouders bij het echtscheidingsverzoek bij de rechtbank het ouderschapsplan meesturen. Anders wordt het echtscheidingsverzoek niet in behandeling genomen. Als je er samen niet uit kunt komen, dan moet je dat bij je echtscheidingsverzoek melden. Dan kijkt de rechter met je mee of er een regeling te treffen is.

Als je ongetrouwd hebt samengewoond, moet je ook een ouderschapsplan maken als je uit elkaar gaat. Of je er een gemaakt hebt, wordt niet door de rechter gecontroleerd omdat samenwoners niet via de rechter hoeven te scheiden.

Wie kan ons hiermee helpen?

De Netwerknotaris die gespecialiseerd is in echtscheiding kan jullie helpen met het maken van een ouderschapsplan. Hij is onpartijdig en helpt jullie om zonder conflicten tot een ouderschapsplan te komen.

direct notariële hulp