Met z’n allen in één huis. Het kan, maar je moet het wel goed regelen.

Met z’n allen in één huis. Het kan, maar je moet het wel goed regelen.

Met z’n allen in één huis. Het kan, maar je moet het wel goed regelen.

Roeland woont met 13 anderen samen in één huis in Utrecht. In Woongroep Predikherenkerkhof om precies te zijn. In zijn woongroep is gekozen voor een evenwichtige verdeling tussen mannen en vrouwen. Er zijn twee koppels en er wonen geen kinderen in de woongroep. De leden variëren in leeftijd van eind twintig tot eind veertig.

De woongroep heeft een uitgebreid huisreglement, met bijvoorbeeld regels over koken en mee-eten.
Juridisch gezien is de woongroep van Roeland een vereniging. En die is weer eigenaar van de wasmachine, de keuken- en computerapparatuur, de tv, de zonnepanelen op het dak, meubilair enzovoort.

"Onze vereniging bepaalt wie lid wordt en dus een woonruimte mag huren. Over het hospiteren en het nemen van andere belangrijke besluiten hebben we doordachte procedures op schrift staan."

De leden van de woongroep betalen een bijdrage aan de vereniging, zodat deze de huur aan de woningbouwvereniging kan betalen. Ook andere kosten worden via de vereniging gedeeld.

Tip van Roeland aan andere woongroepen: "Richt een rechtspersoon op en zorg dat je goed met elkaar praat over wat je wilt, hoe je het wilt en hoe dat er in de praktijk uitziet. Wees voorbereid op alle eventualiteiten zoals wanbetaling, en het niet houden aan de huis- en gedragsregels. Wees helder, specifiek en daarnaast ook vooral gezellig! Want een woongroep kan enorm gezellig zijn."

Wil je een woongroep starten?

Informeer dan bij je Netwerknotaris wat er allemaal bij komt kijken.

direct notariële hulp