Verliefd zijn is niet zonder risico's

samen leven & ondernemen

Als ondernemer wil je je partner zo goed mogelijk beschermen tegen de risico’s van je bedrijf. Daarom kiezen veel ondernemers en hun partner voor een samenlevingscontract. Bijvoorbeeld om eventuele problemen met schuldeisers te voorkomen.
Om dat goed te kunnen regelen is het belangrijk om contractueel vast te leggen welke spullen gezamenlijk eigendom zijn en welke persoonlijk.

samen leven & kinderen

In een samenlevingscontract kun je veel regelen, bijvoorbeeld voor het geval jullie kinderen krijgen en één van jullie minder gaat werken. Je kunt dit compenseren door in het samenlevingscontract een inkomens- en/of alimentatieregeling vast te leggen.

Maar er is meer dat je kunt regelen. Zo is je partner zonder samenlevingscontract bij jouw overlijden niet beschermd tegen aanspraken van je kinderen op de erfenis. In een samenlevingscontract kun jij regelen dat je partner de gezamenlijke bezittingen erft. Naast zo'n samenlevingscontract heb je eigenlijk ook een testament nodig. Bijvoorbeeld als je wilt regelen dat jullie kinderen de erfenis pas krijgen als jullie beiden zijn overleden. In zo'n testament kun je ook regelen wie de zorg en opvoeding van de kinderen overneemt als jullie er niet meer zijn. Let op! Als jullie stiefkinderen hebben zijn een goed testament en een samenlevingscontract extra belangrijk.


samen leven & erfenis

Als je niet getrouwd bent, erf je niet automatisch van elkaar. Je erft alleen als je samen een testament of samenlevingscontract hebt.

Stel, je woont samen in het huis van je partner. Je partner overlijdt en je bent geen mede-eigenaar. Dan kan je zomaar op straat worden gezet. Je hebt maar een beperkt recht om na scheiding of overlijden in het huis van je partner te blijven wonen. Hoe lang je ook samenwoont. Dat soort schrijnende situaties zijn te voorkomen met een samenlevingscontract of een testament.

Bovendien kunnen jullie een flink bedrag aan erfbelasting besparen bij overlijden. Door een samenlevingscontract te maken bij je Netwerknotaris, heeft de achterblijvende partner recht op vrijstelling voor erfbelasting. Deze vrijstelling bedraagt ruim € 790.000. Om hiervoor in aanmerking te komen moeten jullie wel minimaal een half jaar samenwonen en bij de gemeente op hetzelfde adres ingeschreven staan.


samen leven & vermogen

Als je van elkaar houdt, wil je liever niet te veel nadenken over geld. Toch is het goed om er wel even bij stil te staan. Want door jullie geld goed te regelen, voorkom je een boel ellende. En niet alleen bij een scheiding.

Een paar voorbeelden.

Veel koppels hebben een ‘en/of-rekening’. Heel gezellig. Maar van wie is jouw eindejaarsbonus die je werkgever op jullie gezamenlijke rekening stort?

Of stel dat je rood staat op je eigen rekening en je leent geld van de ‘en/of rekening’ voor een lot, waarop toevallig de jackpot valt? Voor wie is dan die jackpot?

Als je samenwoont, deel je meestal de kosten van boodschappen, gas, water, licht etc. Wil je daarbij rekening houden met de ongelijkheid in jullie inkomen? Het is verstandig om daar afspraken over te maken. Je wilt toch niet dat jullie aan het einde van de relatie bonnetjes moeten gaan ruilen?


samen leven & pensioen

Partners worden vrijwel nooit even oud. Er blijft dus altijd iemand achter. Natuurlijk wil je je partner goed verzorgd achterlaten als je overlijdt. Bijvoorbeeld met behulp van het nabestaandenpensioen dat je hebt opgebouwd. Je denkt misschien dat dit automatisch naar je partner gaat. Maar als je ongetrouwd samenwoont is dat helemaal niet zo vanzelfsprekend. Je moet dan eerst je partner als begunstigde aanmelden bij je pensioenfonds. Dat pensioenfonds eist dan vaak dat je in een samenlevingscontract je partner hebt aangewezen als begunstigde. Het is dus verstandig om zo'n samenlevingscontract op te stellen. Want zo voorkom je dat het potje dat je voor je partner hebt opgebouwd in rook opgaat als je overlijdt. Je Netwerknotaris helpt je graag om alles goed te regelen. Voor eens en altijd. Maar vooral voor elkaar.

Samenwonen? Regel het goed. Samen met je Netwerknotaris.

Willen jullie weten wat samenwonen financieel en juridisch voor jullie betekent? Maak dan nu een afspraak met de Netwerknotaris bij jou in de buurt. We geven je tips en informatie en we kennen alle finesses en valkuilen.

notaris vinden
We willen weten waar we aan toe zijn.
Niet alleen voor nu, maar ook voor in de toekomst.
Wat als het houden van verdwenen is?
direct notariële hulp