De VAR is voorbij! Hoe interessant is een eigen bv nu voor mij?

De VAR is voorbij! Hoe interessant is een eigen bv nu voor mij?

De VAR is voorbij! Hoe interessant is een eigen bv nu voor mij?

Door de VAR verklaring wisten je opdrachtgevers dat ze geen loonheffing hoefden te betalen als ze jou als zzp’er inhuurden. Maar op 1 mei 2016 is de VAR afgeschaft.

Als vervanging van de VAR verklaring kun je sinds 1 mei gebruik maken van diverse modelovereenkomsten die de belastingdienst publiceert op www.belastingdienst.nl.
Een opdrachtgever hoeft geen loonheffing te betalen als je zo’n modelovereenkomst gebruikt en je deze in de praktijk ook naleeft.

Toch overwegen veel zzp’ers een bv op te richten. Zij twijfelen of een modelovereenkomst wel past bij hun opdrachten. Met zo’n bv willen zij hun opdrachtgevers “bewijzen” dat ze ondernemer zijn en voorkomen dat hun opdrachtgever ze geen opdracht meer geeft vanwege de loonbelasting. Helaas krijgt je opdrachtgever niet de gewenste zekerheid als je een bv opricht. Want ook als je de opdracht met je bv aanvaardt, kan er nog steeds sprake zijn van een arbeidsrelatie.

Toch kan een bv oprichten wel degelijk interessant zijn als je zzp’er bent. Zo kun je in een bv makkelijker inkomsten spreiden en is er minder risico op persoonlijke aansprakelijkheid. Ook kun je diverse belastingvoordelen behalen.

Het oprichten van een bv kan voor sommigen ook belastingnadelen met zich meebrengen en extra administratiekosten. Voordat je de keuze maakt om een bv op te richten is het dus belangrijk om advies te vragen bij je Netwerknotaris.

Je bv wordt opgericht bij de notaris. Daar krijg je uitleg over alle regels die erbij komen kijken. Ook krijg je waardevol advies over de inhoud van de statuten van de bv. En je Netwerknotaris zorgt ervoor dat je huidige onderneming probleemloos door de bv kan worden voortgezet.

Ben je zzp'er of wil je zzp'er worden?

Ga dan naar de Netwerknotaris voor adviezen en tips.

direct notariële hulp