Gefeliciteerd. Je kiest voor elkaar. Maar welke relatievorm is de beste keuze?

Gefeliciteerd. Je kiest voor elkaar. Maar welke relatievorm is de beste keuze?

Gefeliciteerd. Je kiest voor elkaar. Maar welke relatievorm is de beste keuze?

Als je voor elkaar kiest is het belangrijk om bepaalde zaken goed te regelen. Daar zijn verschillende manieren voor. Trouwen uiteraard. Maar je kunt ook een geregistreerd partnerschap aangaan of een samenlevingscontract maken bij je notaris. Zo kun je bijvoorbeeld zorgen dat je partner bij overlijden aanspraak krijgt op je erfenis en/of partnerpensioen. En goed regelen wat er moet gebeuren als jullie uit elkaar zouden gaan.

Er zijn verschillende wetten en regels waarmee je rekening moet houden als je je relatie officieel wilt maken. Maar het gaat er vooral om wat jullie zelf willen. Dit zijn de belangrijkste mogelijkheden:

Samenwonen met een samenlevingscontract:

Samenwonen is leuk, maar zonder contract kun je flink in de problemen komen. Stel je eens voor dat je uit huis wordt gezet door je schoonfamilie omdat het huis op naam van je overleden partner stond. Of dat je geen recht hebt op alimentatie bij een scheiding of op pensioen bij overlijden. Als je een samenlevingscontract maakt bij de notaris, kun je dat allemaal goed regelen. Dat scheelt een boel ruzie, verdriet en onduidelijkheid als de relatie onverhoopt eindigt. Bovendien kun je tienduizenden euro’s aan erfbelasting besparen als een van jullie plotseling overlijdt.

Trouwen of een geregistreerd partnerschap:


Trouwen klinkt romantisch, maar het huwelijk heeft ook een zakelijke kant. Zo brengt het huwelijk allerlei wetten en regels met zich mee die veel zaken automatisch regelen. Zo erft binnen het huwelijk de achterblijvende partner alles, wanneer de ander overlijdt. En moeten de kinderen op hun erfdeel wachten tot beide partners zijn overleden. Dat is allemaal vastgelegd, zonder dat je een testament hoeft te maken. Ook de alimentatie en het verdelen van jullie gezamenlijk vermogen bij scheiding, is allemaal voor getrouwde partners in de wet vastgelegd.

Als jullie het anders willen regelen dan kan dat ook. In dat geval maak je huwelijkse voorwaarden bij je notaris. Lees daarover meer op onze themapagina trouwen.

Het geregistreerd partnerschap lijkt in veel opzichten op het huwelijk en het meeste dat hierboven is beschreven geldt dus ook voor het geregistreerd partnerschap.

Een goede keuze maken?

Ga naar de Netwerknotaris voor informatie en advies zodat je een weloverwogen keuze maakt.

direct notariële hulp