deze video afspelen met geluidstoppen met afspelen

Levenstestament en euthanasieverklaring

Deze week besteedde het tv-programma EenVandaag aandacht aan de euthanasieverklaring en dementie. Omdat artsen niet verplicht zijn een euthanasiewens van iemand te vervullen, is er een risico dat de arts van het verpleeghuis waar iemand is opgenomen de euthanasiewens niet honoreert. Er is dan nog de mogelijkheid van de Levenseindekliniek.

Een euthanasieverklaring kun je op verschillende manieren vastleggen. Je kunt dat direct met je huisarts of medisch specialist doen. Maar je kunt er ook voor kiezen om via de NVVE (Nederlandse Vereniging voor Vrijwillig Levenseinde) een euthanasieverklaring in te vullen. Belangrijk is dat de verklaring in je medische dossier terecht komt en dat je om de paar jaar er nog eens naar kijkt en laat weten of die nog steeds conform je wens is. 

Voor mensen die bij ons een levenstestament maken is er bovendien de mogelijkheid om de euthanasieverklaring aan het levenstestament te laten vastmaken. Zo weet jouw vertegenwoordiger welke wensen je hebt op medisch gebied en kan je vertegenwoordiger de artsen daarop attenderen als je dat zelf niet meer kunt. Je kunt naast de euthanasieverklaring ook andere medische verklaringen maken, zoals een ‘behandelverbod’. 

In een levenstestament wijs je iemand aan die namens jou beslissingen kan nemen als je dat zelf niet meer kunt. Dat gaat om financiële en persoonlijke zaken en ook medische zaken kunnen onderdeel zijn van het levenstestament. Het levenstestament gaat dus om heel veel meer. In deze korte video zie je wat je allemaal nog meer kunt regelen.  

Wil je meer weten over wat je allemaal kunt regelen in een levenstestament?

Maak dan een afspraak met ons.

direct notariële hulp