Hoe werkt het als je zelf een goed doel wilt oppakken? #maandvanhetsamendoen

Als jij en een aantal anderen geld willen ophalen voor een lokaal goed doel dan loop je tegen verschillende zaken aan. Je hebt een vorm nodig om het en een ander te gaan organiseren. En, op welke bankrekening laat je het geld voor het goede doel binnenkomen? Vaak kiest men ervoor om een stichting op te richten die een eigen bankrekening aanvraagt. Hoe gaat een stichting oprichten in z’n werk? En, hoe zorg je ook nog voor fiscaal voordeel voor je goede doel?

Hoe richt je een stichting op?

Het oprichten van een stichting loopt via de notaris. Die maakt een akte waarin de statuten van de stichting komen te staan. De statuten zijn zeg maar de spelregels van de stichting. Deels zijn die statuten wettelijk voorgeschreven; deels geef je zelf invulling aan de specifieke zaken voor ‘jouw’ stichting. De stichting moet een naam hebben en ook het doel van de stichting moet worden opgenomen in de statuten.

Voor de statuten moet je ook bedenken wie het bestuur moet worden van de stichting en hoe het bestuur besluiten neemt. In de statuten van een stichting wordt ook vastgelegd wat er met het geld gebeurt dat over is als de stichting wordt opgeheven.

Voordelen van een ANBI

Met de stichtingsvorm heeft jullie goede doel ook de kans te worden gezien als een ANBI (algemeen nut beogende instelling). Het voordeel van een ANBI is dat deze geen erfbelasting of schenkbelasting voor erfenissen en schenkingen hoeft te betalen. En als de ANBI zelf schenkingen doet aan een ander goed doel (met een algemeen belang) dan hoeft de ontvanger geen schenkbelasting te betalen.

Als het de bedoeling is dat de stichting een ANBI-status krijgt dan moeten de statuten aan een aantal voorwaarden voldoen. De notaris neemt de algemene punten voor een stichting en de specifieke ANBI-eisen die in de statuten moeten komen met jullie door. De notaris maakt dan eerst een ontwerp van de statuten. Na het fijn slijpen van de statuten met de notaris kan de akte worden ondertekend!

Met die akte is de stichting dan officieel opgericht. De notaris administreert dit bij de Kamer van Koophandel. De bestuurders van de stichting kunnen dan officieel aan de slag en bijvoorbeeld een bankrekening openen. Jullie kunnen beginnen om van het goede doel een succes te maken!

Hoe werkt het als je zelf een goed doel wilt oppakken? #maandvanhetsamendoen

verder in het nieuws

Video:  er zijn meer criminele erfenissen dan je denkt
11 maart 2024nieuws

Video: er zijn meer criminele erfenissen dan je denkt

De dochter van Yvon K., de verdachte in de gifmoord, verwachtte een miljoenenerfenis. Maar daar hoeft ze voorlopig niet op te rekenen. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het namelijk  om...

lees verder >
In de Margriet: Mag mijn partner voor mij beslissingen nemen als ik wilsonbekwaam ben?
1 december 2023nieuws

In de Margriet: Mag mijn partner voor mij beslissingen nemen als ik wilsonbekwaam ben?

Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen beantwoordt in het tijdschrift Margriet als een deskundige van het financieel panel vragen van lezers.  Deze week gaat de vraag over wilsonbekwaamheid. Als...

lees verder >
Video:  digitale nalatenschap in tv programma Radar
14 november 2023nieuws

Video: digitale nalatenschap in tv programma Radar

TV programma Radar zocht in de uitzending van 13 november uit hoe het zit met je digitale erfenis. Uit een enquête van Radar blijkt namelijk dat veel mensen  (64%) weleens...

lees verder >
direct notariële hulp